Hvis du er glad for din have, så kan du med fordel overveje at købe en kompostbeholder. Det er et langtidsholdbart system som kan stå ude i din have et sted. Her smider du alle former for nedbrydelige madrester, som du måske eller bare havde smidt i skraldespanden, og de vil gennem et til to år blive nedbrudt til en naturgødning. Dette vil din have blive utrolig glad for, og jorden har rigtig godt at denne naturlige gødning. Dette er også en klimavenlig løsning, som generelt bare er en naturlig måde at genanvende ressourcer på.

Hvilken slags kompostholder passer til dig?

Der er flere forskellige slags kompostholdere. Alt efter hvordan du vil genanvende dine madrester, så skal du overveje en række forhold, når du vælger en kompostholder til din grund. Fx. er der forskel på om beholderen er i et lukket system, som du så åbner når du smider bioaffald ud, eller om systemet er åbent. Den åbne slags kompostbeholder duer dog kun, hvis du udelukkende skal smide haveaffald ud, da madaffald kan tiltrække skadedyr, fx. rotter. Så hvis du gerne vil kunne omdanne kartoffelskrællerne og æbleskrogene til gødning, så er det altså et lukket system du skal have fat i.

Hvilken type kompostering skal man vælge?

Der er også flere forskellige måder at kompostere på, når man omdanner sit mad- og haveaffald til brugbar gødning. Den ene metode hedder koldkompostering. Dette system er på sin vis nemmere, da den kræver ikke så meget vedligeholdelse. Dog tager det længere tid for systemet at omdanne affaldet til gødning. Man skal gerne rode rundt i kompostbunken en gang imellem, og så skal den faktisk også vandes. Det tager et til to år.

Man kan også vælge varmekompostering. Dette er især godt til store haver, hvor der er behov for større mængder gødning, og hvor der er meget store mængder af mad- og haveaffald. Det kræver faktisk også en stor beholder, da den større mængde kompostaffald nemmere holder på varmen. Og når temperaturen er varmere, så arbejder naturen hurtig. Her kan allerede efter et halvt til et helt år have klar gødning til haven. Varmen hjælper også mod uønskede dyr og ukrudt.

Bæredygtig landbrug

Når man driver landbrug, også privat landbrug, så er den allermest naturlige måde altid den mest bæredygtige måde. Man kan også kalde det at være selvforsynende. Altså lader man affaldet fra det man har groet blive til gødning, som kan ernære jorden så man bedre kan gro flere afgrøder. Det er et slags lukket system, og der eksisterer kollektiver som er mere eller mindre selvforsynende. På den måde kan man have rigtig god samvittighed over for planeten og naturmiljøet, imens man nyder friske og altid lokale afgrøder.